Nowelizacja rozporządzenia w sprawie wymagań kotłów na paliwo stałe

Green eco house environmental background

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie wymagań kotłów na paliwo stałe

21 lutego br. Minister Przedsiębiorczości i Technologii w porozumieniu z Ministrem Środowiska, podpisał nowelizację rozporządzenia z 1 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań kotłów na paliwo stałe.

Rozporządzenie, które obowiązuje od 1 października 2017 r., Dz.U. 2017 poz. 1690 wprowadzało restrykcyjne wymagania dla kotłów na paliwo stałe o mocy nie większej niż 500 kW, głównie używanych w gospodarstwach domowych oraz małych i średnich przedsiębiorstwach. Ponadto rozporządzenie uregulowało krajowe wymagania dotyczące granicznych poziomów emisji tlenku węgla, organicznych związków gazowych oraz pyłu, a także zakaz stosowania rusztu awaryjnego.

Z uwagi na szereg wyjątków wynikających z treści rozporządzenia, część przedsiębiorców nadal omija przepisy i wprowadza do obrotu wysokoemisyjne kotły.

Jakie korzyści przyniesie nowelizacja?

Wprowadzone zmiany mają na celu ograniczenie możliwości korzystania z obejścia przepisów co znacząco wpłynie na jakość powietrza w Polsce. Dz.U. 2019 poz. 363

Do najważniejszych zmian zaliczamy rozszerzenie zakresu rozporządzenia o urządzenia zasilane biomasą (nie wliczając zasilanych balotami słomy), a także urządzenia, które są  wykorzystywane do ogrzewania wody użytkowej. Kolejną zmianą jest przekształcenie oraz rozszerzenie pojęcia  wprowadzania do obrotukotła na paliwo stałe. Oznacza to  min. ograniczenie możliwości wprowadzenia do obrotu na rynku wtórnym kotłów wysokoemisyjnych.

Podziel się z innymi: