Zakaz sprzedaży „kopciuchów”

Od 11 marca br. obowiązuje całkowity zakaz sprzedaży kotłów grzewczych niespełniających unijnych norm jakości. Do użytku dopuszczone są tylko akredytowane kotły piątej generacji.

W ramach nowelizacji rozporządzenia Minister Przedsiębiorczości i Technologii zakazało sprzedaży kopciuchów pod szyldem “kotłów na biomasę niedrzewną” oraz pod pozorem wykorzystania niespełniającego norm kotła “wyłącznie do ogrzewania wody użytkowej”. Ministerstwo zawarło umowy z największymi serwisami aukcyjnymi, które zobowiązały się reagować na próby sprzedaży w sieci urządzeń przyczyniających się do nielegalnego zwiększania emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Informacje o próbach wystawienia takich pieców będą przekazywać również organizacje pozarządowe.

Wyeliminowanie z rynku pieców zwanych „kopciuchami” jest niezbędne do poprawy jakości powietrza w Polsce. Wymianę starych pieców wspomaga rządowy program „Czyste powietrze”, który m.in. dofinansowuje taką inwestycję.

Wymiana starych pieców staje się już koniecznością. W siedmiu województwach w Polsce wprowadzone zostały bowiem uchwały zakazujące palenia odpadami węglowymi – małopolskim, wielkopolskim, mazowieckim, łódzkim, na Śląsku, Podkarpaciu i Dolnym Śląsku. Na wymianę przestarzałych urządzeń mieszkańcy konkretnych województw mają kilka lat.

Podziel się z innymi: