Program „Czyste Powietrze” nabiera rozpędu

Nabór wniosków wznowiony

Od 21 stycznia br. można znowu składać wnioski do programu Czyste powietrze. Program wspiera działania walki ze smogiem. Dzięki dofinansowaniu z Wojewódzkich Funduszy Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej można ocieplić dom, wymienić okna czy stary kocioł grzewczy zmniejszając emisję szkodliwych pyłów do atmosfery.

Najważniejszą zmianą dokonaną w Programie jest rozszerzenie listy osób, które mogą ubiegać się o dofinansowanie.  Teraz beneficjentami mogą zostać, oprócz właścicieli i współwłaścicieli domu jednorodzinnego, również osoby, które uzyskały zgodę na rozpoczęcie budowy domu jednorodzinnego, a budynek ten nie został jeszcze przekazany lub zgłoszony do użytkowania.

Zakres przedsięwzięcia może obejmować:

• wymianę starych źródeł ciepła (pieców i kotłów na paliwa stałe) i zakup i montaż nowych źródeł ciepła, spełniających wymagania programu
  • docieplenie przegród budynku
  • wymianę stolarki okiennej i drzwiowej
  • montaż lub modernizację instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej
  • instalację odnawialnych źródeł energii (kolektorów słonecznych i instalacji fotowoltaicznej)
  • montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła

W przypadku domów, które dopiero powstaną, inwestorzy mogą starać o wsparcie zakupu i montażu źródła ciepła spełniającego wymagania programu.

Minimalny koszt kwalifikowany projektu to 7 tys. zł, a maksymalny 53 tys. zł.

Dotacja otrzymana z programu jest wolna od podatku, a środki finansowe poniesione na termomodernizację będzie można wliczyć w koszty uzyskania przychodu.

Podziel się z innymi: